The "15 minute city": the way forward or an ideological image?

 

15minstadIedereen alles binnen een kwartier van huis hebben: dat is de belofte van de vijftien minuten stad. Het idee van een stad die vreedzaam is vanwege de nabijheid  en ecologisch vanwege de vermindering van reizen die het met zich meebrengt, heeft terrein gewonnen en maakt nu deel uit van mediadebatten en politieke programma's. Maar zijn de beloften echt haalbaar? Is het eerlijk? Is het zelfs wenselijk? Carlos Moreno, de vader van de vijftien minuten durende stad, en Pierre Veltz, die de deugden ervan in twijfel trekt, beantwoorden deze vragen.

In het door de SNCF ondersteunde Forum Vies Mobiles / Mobile Life Form verschijnen zo nu en dan discussies pro en contra. Hier schrijven enerzijds Calos Moreno, de grote man achter de '15 minuten' plannen voor Parijs en anderzijds Pierre Veltz, oud-directeur van de École Nationale des Ponts et Chauseés. deze sluit zijn kritische stuk af met:

"Of we het nu leuk vinden of niet, deze visioenen van de stille, vredige, schaduwrijke stad, volledig gericht op het nabije, dat riekt min of meer naar afsluiting. Wat is er gebeurd met energie en andersheid, de twee motoren van het stedelijke creatieve avontuur? Ik bracht mijn hele jeugd en jeugd door in een klein stadje, wat de perfecte illustratie was van de stad van 15 minuten. Ik kende zijn charmes, maar ik kon niet wachten om ervan weg te komen. Ik ben vast niet de enige."

 

 

The “15-minute city”: the way forward or an ideological mirage?

11 April 2022