Donna Tartt, Het Puttertje

In 'Het Puttertje' (The Goldfinch) van Donna Tartt uit 2013 is de jonge Theo Decker de tragische held. De hier opgenomen passage is de reis per Greyhound-bus van Las Vegas naar New York.

greyhound bus1

De geschiedenis begint als hij elf is met zijn moeder naar het Metropolitan Museum gaat, ze wijst hem daar op het doek Het puttertje (1654) van de door haar bewonderde Delftse meester Carel Fabritius, een bom ontploft, zij dood, hij in shock maar niet zodanig dat hij verzuimt Het puttertje van de muur te grissen.

Vervolgens wordt de verhaallijn een halve roman bepaald door degenen aan wie de minderjarige Theo toevertrouwd wordt: eerst een rijke familie aan Park Avenue, daarna zijn weer opgedoken verslaafde vader die hem meevoert naar Las Vegas. Evenveel ruimte gaat uit naar degenen met wie Theo vriendschap sluit: eerst de New Yorkse antiquaar Hobie, daarna in Vegas de drugsbeluste, Pools-Oekraïense puber Boris. We zijn dan ongeveer halverwege de roman en Theo is vijftien en besluit weg te lopen, terug naar New York.

Het passage begint met een dialoog tussen Theo en zijn vriend Boris. Op zijn vlucht neemt Theo Popper mee, het hondje waar hij tijdens de twee jaar verblijf in Vegas voor heeft gezorgd. Het is erg spannend of het gaat lukken: laat men zo'n jong gastje wel alleen zo'n lange afstandskaartje kopen? mag de hond wel mee?