DE TANDELOZE TIJD, A.F.Th. van der Heijden

A.F.Th. (Adri) van der Heijden (1951) is o.a. schrijver van de romancyclus De Tandeloze Tijd. Deze bestaat tot nu toe uit 8 a 9 boeken. Daarin vervat 5 delen, een proloog en een intermezzo. Het thema van de cyclus is het 'leven in de breedte': het vertragen van de tijd door het moment te verbreden in de herinnering, en zo de tijd haar tanden uit te trekken. Het werk vertoont invloed van de cyclus "À la recherche du temps perdu" ("Op zoek naar de verloren tijd") van de Franse schrijver Marcel Proust (1871-1922), waar we elders op deze site fragmenten van aantreffen.

De hoofdfiguur van het verhaal is Albert Egberts die in de vijftiger en zestiger jaren opgroeit in Geldrop in een arbeidersgezin met een alcoholische vader die verfspuiter bij Philips is. Albert kan goed leren en gaat in Nijmegen filosofie studeren.  Hij verkast na zijn kandidaatsexamen naar Amsterdam. (A)lbert is beste vrienden met (F)lix en (Th)jum.

Op verschillende plaatsen  in de romancyclus komen we 'tochten' tegen. De titel van  deel 1 'Vallende Ouders' heeft meerdere betekenissen, maar er komen wel degelijk valpartijen in voor tijdens fiets- en brommertochtjes met het gezin.

Maar... als eerste een tocht per archetypisch vervoermiddel uit de sixties: de Puch bromfiets.

puch

Albert en Thjum hebben hun eerste jaar Nijmegen achter de rug en op 26 juni 1971 zal o.a. Pink Floyd gratis in het Amsterdamse Bos optreden. Op Thjum's Puch er naar toe. Het loopt uit op een kroegentocht met de hoop een paar 'grietjes' te ontmoeten waar de nacht kan worden doorgebracht. Midden in de nacht onverrichter zake terug naar Geldrop.

Voor het verhaal over deze tocht, klik hier

Verder op graaft Albert nog dieper in zij geheugen. De kindertijd. Bij papa achterop de fiets. Op de Strabrechtse Heide gebeurt een ongelukje. Vallende ouders #1. Zie hier

Albert groeit op. Vader Egberts heeft nu een bromfiets. Een NSU. Bij een gezinsuitstapje pleegt vader moeder op haar fiets voort te duwen. Op een communiefeest bij een nichtje in Son en Breugel hebben de volwassenen 'hem flink geraakt'. De terugtocht wordt aanvaard. Vallende ouders #2. Zie hier

NSU Quickly N 1 1

De volgende epische tocht is de verhuizing van Albert van Geldrop naar Amsterdam. Hij heeft in de zomer thuis in Geldrop gestudeerd, moet in Nijmegen zijn kandidaatsexamen nog doen en heeft zich ingeschreven in Amsterdam en er is een kamer gevonden op Kattenburg. Vader heeft ondertussen een Daffodil  en nadat het autootje is beladen met het huisraad van Albert vertrekken vader, moeder de hond Henaa en Albert naar Nijmegen, waar het mondeling kandidaatsexamen moet worden afgelegd. Na deze tussenstop gaat de tocht verder naar Amsterdam. Het bijzondere van deze reisbeschrijving is dat hij over vele tientallen pagina's is uiteengelegd ,met tussenpassages over allerhande herinneringen. In de weergave hier is de reisbeschrijving  zelf er uitgelicht.

daffodil