ON THE ROAD, Jack Kerouac
In ‘de letteren’ over mobiliteit kan natuurlijk On The Road van Jack Kerouac niet ontbreken. Het verhaal is merendeels autobiografisch en handelt over verschillende reizen die Kerouac tussen 1947 en 1950 door de Verenigde Staten en Mexico maakte en de personen die hij op zijn weg ontmoette. De literaire kring waar Kerouac deel van uitmaakte is bekend geworden als de Beat Generation.
De rusteloosheid en vernieuwingsdrang van jonge mannen na de Tweede Wereldoorlog hebben we hierin Nederland en Europa o.a. leren hennen door de Vijftigers en de Cobra beweging.
Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Sal Paradise, Kerouacs alter ego in het boek en de ik-persoon. De eigenlijke hoofdpersoon en inspirator voor de avonturen die Paradise beleeft is echter de jonge en buitengewoon energieke Dean Moriarty, het personage waar Kerouacs vriend en held Neal Cassady model voor stond. On the Road begint met een introductie van Dean in de kunstenaarskringen van New York waar Sal op dat moment deel van uitmaakt. In andere personages zijn onder andere Allen Ginsberg (Carlo Marx), Herbert Huncke (Elmer Hassel) en William S. Burroughs (Old Bull Lee) te herkennen.
De reizen, zowel met als zonder Dean, voeren Sal verschillende keren dwars door de Verenigde Staten. Hij doet onder meer de steden Chicago, Denver, San Francisco, Los Angeles en New Orleans aan. De laatst beschreven reis in 1950 voert van New York naar Denver en vervolgens met Dean via Texas naar Mexico-Stad. Sal is aanvankelijk geïnspireerd door de romantiek van het leven onderweg en de ontmoetingen die hij heeft met uiteenlopende personen, maar raakt gaande het boek meer en meer bevangen door eenzaamheid en melancholie. De vriendschap met Dean wordt op de proef gesteld door diens onbetrouwbaarheid; druk als hij is met verschillende vrouwen, kinderen en andere verplichtingen komt hij afspraken niet na en laat hij Sal meermalen in de steek.
Neal Cassidy (l.) en Jack Kerouac (r.)
Hieronder een aantal kenmerkende passages van het reizen en trekken door Amerika. Ze komen uit de uitgave van Op Weg van De Bezige Bij, Amsterdam, 1970.
Zie hier